søndag 27. februar 2011

Steining i Đakovica

En buss med serbere på vei til Đakovica/Gjakova i det vestlige Kosovo ble lørdag steinet av albanere, melder B92. Serberne var på vei til kirkegården i Đakovica for å markere den ortodokse høytiden Alle sjelers dag, som tradisjonelt brukes til å be for de døde.

De siste årene har det jevnt over blitt tryggere å ferdes i Kosovo for serbere, og det er nok ikke tilfeldig at episoden fant sted i det vestlige Kosovo, der de alvorligste voldshandlingene fant sted mot slutten av 1990-tallet. Antallet forsvunne er fortsatt blant de høyeste i Kosovo, og ligger opp mot 300. Og det er fortsatt kontroversielt å lufte tanken om å la serberne, som utgjorde ca. 2% av befolkningen før krigen, vende tilbake. Serberne er sannsynligvis borte for godt, selv om de i hvert fall en periode holdt seg med egen kommuneforsamling parallelt med den albanske - og med sete i "rest-Serbia".

En ubekreftet kommentar hevder at den tidligere - serbiske - ordføreren var ombord i bussen, og at dette forklarer steiningen. Samtidig er det ikke første gang at serbere får problemer under denne typen besøk. Sommeren 2009, da en gruppe serbere forsøkte å besøke det som var igjen av den ortodokse kirken i Đakovica sommeren 2000 i tilsvarende ærend, ble de møtt av albanske demonstranter som krevde at serbere aldri mer fikk lov til å sette føttene der. Alt sammen støttet av den albanske ordføreren, som uttalte at serbere ikke var velkomne i kommunen og at det ville true stabiliteten i Kosovo om de noen gang fikk komme tilbake.

Det er bare å håpe at de fire ansvarlige - tre menn og en kvinne - blir tiltalt og straffet, slik kosovoalbanske myndigheter har uttalt at de vil bli.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar